Securitate IT
Soluţiile de afaceri prin Internet, tot mai răspândite în zilele noastre, fac posibilă creşterea eficienţei în cadrul companiilor, reduc costurile şi măresc veniturile. Însă, asemenea aplicaţii necesită reţele de importanţă critică, care permit traficul de voce, date şi video. Aceste reţele trebuie să fie scalabile pentru a putea susţine tot mai mulţi utilizatori şi o nevoie crescută de capacitate şi performanţă.
Cu toate acestea, pe măsură ce mai multe aplicaţii sunt posibile şi devin accesibile unui număr mai mare de utilizatori, reţelele devin mai vulnerabile la o gamă largă de ameninţări de securitate. Atacurile la adresa reţelelor compromit disponibilitatea aplicaţiilor de reţea. În plus, confidenţialitatea datelor companiei poate fi compromisă prin accesul extern neautorizat sau integritatea datelor poate fi afectată, spre exemplu, de hackeri care modifică conţinutul documentelor sau al bazelor de date.
Miza este mare dacă ne gândim că pe lângă datele companiei, informațiile private ale clienților, colaboratorilor sau partenerilor de afaceri pot fi expuse pe internet și ulterior folosite în alte atacuri complexe împotriva țintelor vizate.
Este important să știți exact și din timp ce anume puteți pierde în cazul unei breșe de securitate. De aceea, trebuie să vă evaluați datele pe care le dețineți. Ce fel de informații dețineți, dacă sunt sau nu confidențiale, cât sunt de importante pentru companie, clienți sau angajați și care sunt riscurile de a pierde controlul acestor date. Odată ce știti ce protejați, veți ști și cum să protejați.
Orice companie trebuie să știe că aceste pericole pot fi evitate sau controlate dacă țin seama de câteva reguli simple, dar esențiale, de securitate.
- Confidenţialitatea informaţiilor este capacitatea sistemelor IT de a împiedica accesul la date al persoanelor sau sistemelor neautorizate.
- Integritatea informaţiilor este capacitatea sistemelor IT de a nu permite modificarea datelor fără autorizaţie. Integritatea datelor este compromisă atunci când un angajat poate modifica sau chiar şterge fişiere sau informaţii importante, când calculatoarele sunt infectate de viruşi informatici, când un utilizator neautorizat poate modifica informaţii într-un website sau într-o bază de date.
- Disponibilitatea informaţiilor este capacitatea sistemelor IT de a pune la dispoziţia utilizatorului autorizat datele acolo unde este nevoie şi în momentul în care este nevoie. De aceea, informaţia care este stocată, politicile şi serviciile de securitate IT folosite pentru a o proteja şi canalele de comunicaţii folosite pentru a o accesa trebuie să funcţioneze corect.
- Întocmirea unei politici de securitate IT;
- Organizarea şi centralizarea securităţii IT;
- Controlul riguros al accesului conturilor şi al utilizatorilor;
- Securizarea hardware-ului şi software-ului echipamentelor;
- Gestionarea securităţii comunicaţiilor şi operaţiunilor informatice;
- Monitorizarea şi tratarea cât mai rapidă a incidentelor de securitate;
- Verificarea constantă a logurilor de securitate;
- Securizarea căilor de acces prin implementarea de soluţii firewall, utilizarea de parole complexe şi certificate de autentificare şi reînnoirea acestora periodic;
- Limitarea accesului doar la locaţiile autorizate;
- Soluţii VPN (Virtual Private Network) pentru securizarea transferului de informaţii între mai multe locaţii sau conexiuni de la distanţă în interiorul infrastructurii informatice;
- Aplicarea şi administrarea de drepturi de acces asupra informaţiilor sensibile din cadrul companiei;
- Stabilirea de niveluri de acces pentru documente pentru angajaţii companiei;
- Criptarea datelor cu caracter confidenţial;
- Oferirea de soluţii anti-virus şi anti-spam performante pentru securizarea datelor.